Persoane interesate

vineri, 2 iulie 2010

duminică, 21 martie 2010

Vreau sa castig! Dar daca nu voi castiga, vreau sa fiu brav in incercarea mea!


21 martie – Ziua Mondiala a Sindromului Down

Aceasta data este sarbatorita in fiecare an incepand cu 21.03.2006 si a fost aleasa pentru a simboliza unicitatea Sindromului Down prin triplarea (trisomia) cromozomului 21.

Ziua Sindromului Down isi propune sa promoveze constientizarea si intelegerea Sindromului Down si a problemelor legate de acesta afectiune si sa mobilizeze suportul si recuoasterea demnitatii, drepturilor si bunastarii persoanelor cu Sindrom Down.

SD sau trisomia 21 reprezinta o afectiune din nastere (afectiune cromozomiala), care este prezenta la copil inca din momentul conceperii. Denumirea „Down” provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. In 1959 geneticianul francez Jerome Lejeune, a descoperit ca SD era cauzat de prezenta unui cromozom 21 in plus, rezultand astfel un numar total de 47 de cromozomi in loc de 46. Trebuie specificat faptul fiecare individ mosteneste un set de 23 de cromozomi de la tata iar celalat set de 23 de cromozomi se mosteneste de la mama, astfel incat fiecare dintre noi avem 23 perechi de cromozomi in fiecare celula. In momentul in care la nivelul perechii de cromozomi 21 apare in plus un cromozom (adica sunt 3 cromozomi in loc de 2) putem sa spunem ca este vorba de SD (Trisomia 21).Toate persoanele cu SD prezinta un anumit grad de dificultate de invatare (retard mental). Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta si este imposibil de apreciat in momentul nasterii cat de grav va fi.

La nivel mondial incidenţa este de aproximativ 1 la 800 de naşteri, iar in Romania sunt in prezent peste 35.000 de persoane afectate de Sindromul Down.

Sindromul Down poate fi detectat dupa 11 saptamani

Desi varsta materna avansata este considerata un factor major pentru Sindromul Down, majoritatea copiilor cu acest sindrom sunt nascuti de mame a caror varsta nu depaseste 30 de ani. In ciuda cercetarilor asidue nu s-au descoperit cauzele sigure ale aparitiei Sindromului Down. Datele experimentale au aratat ca deficitul de acid folic din dieta femeilor poate duce la modificari la nivelul ADN-ului si implicit la aparitia Sindromului Down. Acidul folic este o vitamina importanta care contribuie la cresterea si diviziunea celulara, prin urmare are o importanta deosebita in timpul sarcinii. Concentratia scazuta de acid folic are urmatoarele efecte care nu trebuie neglijate: anemie, scadere in greutate, tulburari digestive si de comportament, risc crescut de defect de tub neural, ceea ce determina recomandarea de suplimentare a administrarii de acid folic inainte de a ramine insarcinata precum si in primele 3 luni de sarcina.

Fundatia Special Olympics din Romania a organizat astazi un eveniment sportiv pentru a celebra Ziua Internationala a Sindromului Down, in parteneriat cu Fundatia Vodafone Romania si Asociatia Down Bucuresti.

Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics.
Fundatia contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, încurajând comunicarea prin sport. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.

Informatiile au fost preluate de pe urmatoarele site-uri:

Asociaţia Caritas Bucureşti www.caritasbucuresti.org
Asociaţia Sindrom Down Bucureşti

Asociaţia Up Down

Fundaţia Special Olympics România

vineri, 12 februarie 2010

marți, 9 februarie 2010

Despre bunele maniere - Arta replicii si conversatia agreabila


"Trebuie sa fii intotdeauna atent la ceea ce spui, astfel incat sa nu-ti pui interlocutorul in inferioritate, chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el.

Este bine sa respecti opinia celuilalt, chiar daca difera de a ta, deoarece s-ar putea sa fie intemeiata. Asta nu inseamna sa renunti automat la propria-ti opinie si nici s-o consideri minora. Subiectul poate ramane deschis, iar dialogul unica modalitate de a-l elucida, cu conditia de a nu deveni un dialog al surzilor. Nimic nu te impiedica sa-ti sustii ideea in cadrul discutiei. Fa-o fara a-ti jigni interlocutorul."

Aurelia Marinescu - Codul bunelor maniere astazi

miercuri, 3 februarie 2010

vineri, 22 ianuarie 2010

duminică, 10 ianuarie 2010

izvorul sissi

Nikon D60, 18-55 mm
ISO 200, f/8, timp de expunere 1/10
prelucrare PS, Helicon
Cismigiu, 6 ianuarie 2010

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

iarna


Nikon D60, 18-55 mm
ISO 200, diafragma f/5.6, timp de expunere 2 s
editare Helicon & Photoshop
Cismigiu, 6 ianuarie 2010